NVMe Nedir? NVMe Hakkında Detaylı Bilgi

NVMe Nedir? NVMe Hakkında Detaylı Bilgi

Yeni bir bilgisayar arayışındaysanız, NVMe bir an evvel araştırmaya başlamanız gereken ve kesinlikle sahip olmak isteyeceğiniz bir özellik.

NVMe yani Non-Volatile Memory Express, SSD depolama eserleri yanına tasarlanmış, PCI Express arayüzünü kullanan yüksek süratli bir depolama teknolojisidir. PCIe arayüzünün NAND belleklerinin gerçek gücünü ortaya çıkarabilmesi için geliştirilmiştir ve ismindeki express sözünün de bir sonucu olarak hard diskten fazla süratli bellek üzere çalışarak sürücünün daha süratli çalışmasına imkan sağlar. Ayrıyeten düşük güç tüketimi, ölçeklenebilirlik ve standartlara uyumluluk özelliklerine de sahiptir.

NVMe Ne Kadar Süratli?
PCIe, SATA’dan sonra en yüksek bant genişliği sunan arabirim olarak kabul edilir. Giriş seviyesinde PCle SSD’ler bile, SATA 3.0 muadillerinden iki üç kat daha süratli çalışabiliyor. Süratli çalışmasını sağlayan ise, olgu aktarımı için kullanılan kanal sayısının PCIe’lerde SATA’lara nazaran daha ziyade olması.

SATA, SSD’nizi bilgisayara bağlarken kullandığınız, en çok kullanılan ve en çok bilinen arayüzdür. SSD üzere flash belleklerin yanı sıra daha yavaş çalışan sabit diskler için oluşturulmuş AHCI protokolünü destekleyen SATA, SSD’lerin suratını kısıtlayan bir teknoloji olduğundan artık mekanını yeni teknolojilere bırakıyor. Zira SSD’lerin birçoklarının okuma ve yazma suratlarının ekseriyetle 500-550 mb/s hadlerinde olmasının en büyük nedeni SATA arayüzünün 600 mb/s kısıtlamasıydı. Bu nedenle SATA arayüzünden daha yüksek hız sağlayan yeni bir arayüz gerekliydi ve NVMe olarak önümüze çıktı. NVMe arayüzüyle Sata 3.0’ın getirdiği 600 mb/s kısıtlamasını aşarak, 32Gbit/s suratlarına ulaşılabiliyor.

Önceki arayüz protokolleri, talep ve data aktarımının gerçekleşme sürecinde uzun gecikmeler yaşanan, çok daha düşük suratlardaki HDD sürücülerle kullanılmak üzere üretilmişti. NVMe de temelde AHCI protokolünün alanını alması için tasarlandı. AHCI yıllar evvel eskiyen IDE protokolünün tarafını almıştı. AHCI sayesinde klasik HDD’ler, olgu yükünü çok daha verimli bir halde yönetiyordu. Fakat birebir verimlilik ne yazık ki SSD’lerde gözlenemiyor. NVMe ile birlikte SSD’ler daha geniş komut kuyruklarını daha verimli bir biçimde işleyebiliyor. NVMe başkaca çağdaş SSD’lerin paralellik özelliğini çok daha tesirli kullanabiliyor.

NVMe Neden Değerli?
Verimli ve ölçeklenebilir bir protokol olan NVMe daha büyük depolama verimliliği ve daha az gecikme mühleti sunuyor. NVMe bekleme vadesindeki suratı ve büyük depolama verimliliğiyle, yeni nesil depolama sınıfı belleklerin (SCM) bir sonraki adımını temsil ediyor.

NVMe Kimler Tarafından Kullanılabilir?
NVMe teknolojisi; öncelikli olarak data merkezleri, büyük sistemler ve işletmeler için tasarlanmıştır ve benzersiz yararlar sunmaktadır. Kurumlar, dinamik kayıt erişimleri sırasında daha süratli reaksiyon müddeti, yüksek kapasite ve hot-swap destekli 2,5 inç boyutlu eserler ile kullanıcılara daha âlâ hizmet mühletleri sunabilmektedir. Büyük evraklar üzerinde süratli bir halde ve duraksamadan çalışmalarını sağlamakta ve bunun yanında büyük belgelerin yükleme vadelerini azaltarak yazılımcılara ve databasecilere daha yüksek performans sunmaktadır.
NVMe neden değerlidir, data merkezleri NVme tasarrufunun avantajları
Veri merkezlerinin masraflarının %31’i güç gereksinimlerinden kaynaklanıyor. Yekun güç tüketimlerinin ise %32’si bellek, depolama ve soğutma gereksinimlerinden doğuyor. NVMe sürücüler; 2,5 kat daha verimli güç tasarrufu sayesinde, daha düşük güç bedellerine muhtaçlık duymaktadır. Done merkezleri, NVMe’in 6W kıymetinden daha düşük güç muhtaçlığı, küçük boyutları ile alan tasarrufu ve hot-swap desteği ile tasarruf rahatlığı ve erişilebilirliği üzere özelliklerinden faydalanırlar. Başkaca NVMe sürücüler, çoklu iş parçacıklarına sahip (Multi-thread) pratiklerde ve data tabanı üzere olgu merkezi uygulamalarında daha düşük güç ile daha yüksek performans kullanımı için en uygun çözümlerdir.

Uzun lafın kısası NVMe, bilgisayarınızı bir daha asla hızından dolayı beklemenizi gerektirmeyecek kadar hızlı hale getiriyor. Depolama gecikmesini azaltmak ve depolama verimliliği ile güvenliğini arttırma arayışı içinde olan kullanıcılar, NVMe teknolojisinin gelişimine ve yaygınlaşmasına kolayca uyum sağlayacaktır.

NVMe hayatımıza yeni girmiş bir teknoloji olduğundan kullanıcı sayısı henüz oldukça az. Fakat görünen o ki NVMe ürünlerinin yaygınlaşması pazarı oldukça değiştireceğe benziyor. NVMe’yi kullanmanın en avantajlı şekli bir SCM ile birlikte kullanmak. NVMe standardını kullanabilmek için ise, M.2 SSD’nin ve anakartın NVMe arayüzünü desteklemesi gerekiyor.

2021-03-01T11:55:30+03:00